اتاق فکر و اقدام صنعت ماشینسازی یا به اختصار «افکام» مجموعه رویدادهایی برای ارتباط پژوهشکده با اصناف، سازمانها و فعالان صنعت ماشین سازی است که با هدف مشارکت مستمر با صنعتگران و انجمنهای تخصصی برگزار میشود.
«اندیشکده صنعت ماشینسازی» در سال 1398 در پژوهشکده مطالعات فناوری تاسیس گردیده است و نهادی پژوهشی و تصمیمساز است که از طریق «مشارکت مستمر با صنعتگران و انجمنهای تخصصی فعال در این صنعت» به دنبال «ارتقای جایگاه صنعت ماشینسازی در سیاستگذاری کلان و برنامههای توسعه صنعتی کشور» است. مأموریت اصلی این اندیشکده، سیاستپژوهی و ایجاد بستر همفکری با جلب مشارکت فعالان این حوزه با هدف پیگیری ایجاد زیرساختهای قانونی، نهادی و سیاستگذاری برای توسعه این صنعت راهبردی است.
«اتاق فکر و اقدام صنعت ماشینسازی» یا به اختصار «افکام» مجموعه رویدادهایی برای ارتباط پژوهشکده با اصناف، سازمانها و فعالان صنعت ماشین سازی است که با هدف مشارکت مستمر با صنعتگران و انجمنهای تخصصی برگزار میشود.
تجربه کشورهای پیشرو صنعتی نشانگر آن است که توسعه صنعتی به معنای واقعی، بدون تقویت طراحی و ساخت داخل ماشینآلات مورد نیاز برای خطوط تولید صنایع اولویتدار محقق نشده است. کشورهای صنعتی پیشرو همچون آلمان و کرهجنوبی، در سیاستگذاریهای صنعتی خود، توجه ویژهای به صنعت ماشینسازی به عنوان یک صنعت راهبردی و مادر داشتهاند. همچنین کشورهای در حال توسعهای مثل چین، هند و ترکیه در گزار به مرحله صنعتی شدن، ماشینسازی را به عنوان یکی از محورهای اصلی توسعه صنعتی مد نظر قرار دادهاند. در ادامه تلاش شده است تا به صورت مختصر، به مطالعه صنعت ماشینسازی در هر یک از این کشورها پرداخته شود.
صنایعی که محصولات آنها دارای بازار محلی بزرگی است میتوانند سکوی پرش و توسعه صنایع مرتبط با زنجیره تأمین و ارزش خود باشند. یکی از حلقههای مهم در زنجیره ارزش صنایع مختلف، صنعت مادر و پایهای ماشینسازی است. با توجه به این رویکرد، در مطالعه حاضر تلاش شده است با شناسایی چند محصول مهم در بازار ایران که آمار تولید و یا واردات آنها تأییدکننده حجم بالای بازار است، حلقه ماشینسازی در زنجیره ارزش آنها مورد بررسی قرار گیرد و با شناسایی حلقههای مفقوده، پیشنهادهایی برای تکمیل زنجیره ارزش این صنایع در بخش ماشینسازی ارائه شود.