- برگۀ نخست
- /
- مقالات
- /
- صنایع منتخب
- /
- ماشینآلات تولید مواد غذایی
ماشینآلات تولید مواد غذایی
خلاصه گزارش
مواد غذایی با توجه به اینکه نیاز روزانه مردم است، طبعاً از بازار مصرف بزرگی برخوردار است. بر اساس بررسی صورت گرفته، تراز تجاری کشور در زمینه انواع روغنهای گیاهی شامل روغنهای سویا، نخل و آفتابگردان جمعاً با رقم 670 میلیون دلار، منفی است.
با بررسی خط تولید محصولات لبنی و همچنین با ظرفیتی که در سازندگان داخلی وجود دارد، میتوان گفت:
تجهیزات با فناوری بالا اکثراً وارداتی هستند. ماشینآلاتی مانند سپراتور، کلاریفایر، هموژنایزر و دستگاه تولید کره صنعتی وارداتی بوده و نمونه داخلی ندارند. این ماشینآلات بیشترین ارزش افزوده را بین ماشینآلات خط تولید محصولات لبنی دارند. تکنولوژی ساخت دستگاه سپراتور، کلاریفایر و هموژنایزر شبیه به هم است. دستگاه سپراتور علاوه بر صنعت لبنی در دیگر صنایع غذایی نیز کاربرد زیادی داشته و داخلیسازی آن توجیه بالایی دارد.
تجهیزات با فناوری پایین مانند ساخت مخازن نگهداری شیر، میکسرهای معمولی، سیستم شستوشوی مرکزی (CIP)، پروسس تانک و واحد پاستوریزاتور توسط شرکتهای داخلی ساخته میشوند. البته در واحد پاستوریزاتور مهمترین قسمت صفحات مبدل است که تقریباً نمونه داخلی باکیفیت نداشته و اکثراً از نمونههای وارداتی استفاده میکنند.
در ساخت ماشینآلات صنایع غذایی استیل 304 و 316 و 321 بسیار پرکاربرد بوده و درصد بالایی از قیمت خط تولید، مربوط به تهیه این فلزات است. این فلزات در دیگر صنایع نیز بسیار پرکاربرد بوده و میزان واردات بالایی دارند.
در قسمت بستهبندی محصولات لبنی تقریباً اکثر موارد داخلیسازی شدهاند. ماشینآلاتی مانند تریبلوک (برای بستهبندی دوغ و شیر)، تریسیل (برای بستهبندی پنیر، ماست)، پرکن دبهای و خطی در داخل ساخته میشوند. ماشینآلاتی مانند بستهبندی تتراپک و یا بستهبندی قالبی کره در داخل ساخته نشده و جای کار دارند.
فرآوری دانههای روغنی و تبدیل آنها به روغن خوراکی نیز شامل مراحل مختلفی است و به ماشینآلات متعددی نیاز دارد.
در حوزه ساخت ماشینآلات صنعت فرآوری روغن، چند شرکت داخلی فعال وجود دارد. شرکت دمیرچی بیشتر ماشینآلات این حوزه را میسازد. تجهیزات فرآیندی این خط شامل بویلر و مخازن فرآیندی نیز سازندههای متنوعی مانند شرکت دانشبنیان پاکمن دارند. قسمت بستهبندی نیز توسط دستگاهتری بلوک انجام شده که این دستگاه نیز ساخت داخل است. دلیل اصلی واردات زیاد این محصول، کمبود تولید دانههای روغنی در کشور است. ماده اولیه بسیاری از واحدهای فرآوری روغن، روغن خام وارداتی است.