تحلیلی بر کارکردهای نظام حکمرانی صنعت ماشینسازی در کشورهای منتخب
هدف این مطالعه، تبیین کارکردهای حکمرانی صنعت ماشینسازی در کشورهای منتخب و درسآموختههایی برای ایران است. در این گزارش کارکردهای نظام حکمرانی در دو بخش «سياستگذاری و تنظيمگری» و «تسهيلگری و ارائه کالاها و خدمات» تحلیل شده است. همچنین توجه به صنعت ماشینسازی در سیاستگذاریهای صنعتی کشورها در قالب سیاستهای آموزشی و پژوهشی، سیاستهای تجاری و اعتباری، ارتقاء حقوق مالکیت و جذب سرمایهگذاری خارجی پیگیری شده است.
در مجموع با استفاده از تجربیات کشورهای موفق و بررسی وضعیت صنعت ماشینسازی کشور، پیشنهادهایی از جمله ضرورت تدوین و تصویب سند راهبردی صنعت ماشینسازی کشور در راستای اجرایی شدن بند (ت) ماده (48) مصوبات بـرنـامـه پنجساله هـفتـم و اتخاذ سیاستهای منسجم و اقدامات اجرایی هماهنگ، پیشنهاد شده است.
درسآموختههایی برای ایران
یکی از نمودهای صنعتی شدن کشورها، میزان پیشرفت هر کشور در صنعت ماشینسازی است که زیرساخت توسعه دیگر صنایع محسوب میشود. واقعیت این است با وجود اهمیت این صنعت همچنان جایگاه این صنعت در اقتصاد کشور مطلوب نیست. در مواجهه با این موضوع بررسی رویکردهای مختلف در توسعه این صنعت و آثار تمرکز بر هر یک از این رویکردها میتواند راهگشا باشد. چنانچه رویکرد غالب، تمرکز بر حمایت از تولیدات داخلی با کیفیت بالا و قابل رقابت با تولیدات جهانی به قیمت واردات ماشینآلات صنعتی مورد نیاز باشد، اعمال سیاستهایی همچون کاهش تعرفهها برای واردات ارزانتر ماشینآلات هدف قرار میگیرد و نتیجه آن وابستگی بیشتر صنعت به ماشین-آلات خارجی است. رویکرد دیگر حمایت حداکثری از صنعت ماشینسازی به بهای تولید با کیفیت کمتر در صنایع مصرفکننده و کاهش توان رقابت در سایر صنایع کشور است که حمایتهای حداکثری از صنعت ماشینسازی نتیجه اتخاذ چنین رویکردی است.
نقشها
مدیر مطالعه : رضا اسدی فرد / سعید شجاعی
تهیه و تدوین : فاطمه میرجلیلی/ رضا اسدیفرد/ علیرضا کفائی آهنیفر (پژوهشگر پژوهشکده مطالعات فناوری ریاست جمهوری) / سعید شجاعی